19 maig, 2016

Estalviem aigua, ara que en tenim

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

Amb la mitjana dels embassaments a gairebé un 70% de la seva capacitat, molts poden pensar que la situació de l’aigua a Catalunya convida a relaxar-se. I és cert, cal ser optimistes, però també cal tenir memòria.

El mes d’abril de l’any 2007 s’inicià un dels episodis de sequera més greus que ha patit Catalunya al darrer segle. Després de més d’un any sense pluges significatives a les capçaleres de les nostres conques, l’estat dels embassaments va arribar a mínims històrics fins a situar-se per sota del 20% en bona part dels casos, mentre els aqüífers van arribar al límit del seu aprofitament.

Davant d’aquest escenari d’excepcionalitat, el Govern de la Generalitat va habilitar una sèrie de mesures extraordinàries per tal de garantir l’accés a l’aigua a tota la població. Unes mesures que van quedar recollides en el famós Decret 84/2007 del 3 d’abril, anomenat Decret de Sequera. Una de les principals eines que es van posar en marxa va ser la de la sensibilització ciutadana.

Calia buscar la col·laboració de la gent, calia sumar esforços, convocar tothom a treballar junts per fer front a la important crisi a la que ens abocava aquell rigorós episodi de sequera. 

En aquell context vaig tenir l’honor d’incorporar-me com a col·laborador extern a l’equip de comunicació de l’Agència Catalana de l’Aigua en contacte amb les més altes instàncies del govern. Van ser jornades de treball de gairebé 24 hores (i no exagero en absolut), de nervis, d’emocions, d’una gran concentració d’esforços i un immens sentit de la responsabilitat.

Una de les primeres passes que vàrem donar va ser concebre, dissenyar i posar en marxa una pàgina web d’informació ciutadana. Sota el lema “Per fer front a la sequera comptem amb tu” l’objectiu d’aquell projecte divulgatiu i de servei social era doble: per una part informar en temps real de l’estat de les reserves i la previsió de les pluges. I per una altra donar a conèixer tot un paquet d’accions per promoure l’estalvi d’aigua a tots els nivells: agrícola, industrial i urbà. Es així com va néixer la web “Catalunya sota els efectes de la sequera”.

Què és la sequera? Com ens afecta? Què s’està fent? Com pots ajudar? Aquests eren els principals apartats de la web. També teníem una galeria d’imatges dels pantans que es renovava dia a dia i on es podia comprovar com anaven baixant, una gràfica amb l’estat de les reserves a cadascuna de les conques que s’anava actualitzant diàriament i la gran protagonista: una gran gota blava que visualitzava l’estat de les reserves totals d’aigua a Catalunya. Una gota que va arribar a marcar un 19,7% el dia que es van disparar totes les alarmes. 

La situació d’alerta era perfectament seriosa. A partir d’aquella fita les visites a la web es van disparar exponencialment. I de cop, la gent va reaccionar. Encara sento una profunda emoció en recordar els missatges que vam començar a rebre de la gent. Persones de totes les edats i de tots els àmbits de la societat ens enviaven el que estaven fent per estalviar aigua a casa, a l’escola, a la feina. Rebíem ofertes per col·laborar desinteressadament a distribuir els elements d’estalvi d’aigua que es van començar a distribuir amb els diaris, ens demanaven xerrades a les escoles, als casals de gent gran, als clubs esportius. De cop teníem milions de persones mobilitzades amb una sola voluntat, amb un sol objectiu: ajudar a superar aquell episodi de sequera, mirar de sortir d’aquell malson amb la col·laboració de tots.

Finalment les pluges van arribar de manera abundant a finals de la tardor de 2008. Els aqüífers van començar a recarregar-se i les reserves als embassaments es van recuperar fins assolir els nivells de seguretat. Es així com es va aprovar el Decret 5/2009 de 13 de gener que derogà el Decret de Sequera.

Recordo dos apartats d’aquella web que van destacar pel número de visites, el que deia “Informa-te’n i participa-hi! Tots els gestos són benvinguts per fer front comú a la sequera” i el que recollia la “Relació de consells pràctics d’estalvi per fer un ús més eficient de l’aigua ara i sempre”. Uns apartats que avui estan tant vius com llavors.

El Decret es va derogar, l’episodi el vàrem superar gràcies a la col·laboració de tots. Però els nivells de consum d’aigua a Catalunya van quedar per sempre més en els que vàrem aconseguir llavors: en torn els 110 litres per persona i dia. Això ens situa al capdavant dels països que fan un ús més responsable de l’aigua arreu del món.

El 2007 vàrem aprendre una lliçó, una lliçó que molts no oblidarem mai a la vida. Faríem bé de mantenir viu aquell record. Encara que avui els nivells dels nostres embassaments ens convidin a l’optimisme, cal no abaixar la guàrdia, cal no oblidar el que hem aprés de l’aigua i estalviar ara que en tenim.

7 Comentaris

 1. En primer lloc, crec que aquest espai per fer comentaris, hauria de ser amb un color de lletra més fosc, perquè gairebé que no es veu el que escrius. No sé si això té alguna intencionalitat, però ho sembla …
  D’altra banda, jo crec que s’hauria de promocionar un comportament com recollir l’aigua de la dutxa mentre surt freda i utilitzar-la per a la cisterna del wc. També l’aigua de rentar-se les mans i altres que es diuen “aigües grises”, no brutes, que se’ls pot donar altres utilitats, com ara fregar el terra, etc.
  En el nostre cas, no només tenim uns pots de vidre amb aigua dins de la cisterna, sinó que, a més de l’aigua de rentar els plats i altres … per al wc!

  1. Robert,
   Comparteixo les teves idee per un estalvi d’aigua: jo tinc unes galledes buides en el plat de la dutxa per no solament fer-hi caure l’aigua freda mentre no surt tèbia o calenta , sino també la que cau a l’aclarir-me . Un altre idea que caldria poder posar en marxa es la recollida i aprofitament des de les teulades de l’aigua de pluja. Es clar que això ja requeriria una normativa pel sector de la construcció. Cada gota es un tresor!! . Un altra idea: Muntar un “pla renove” per a canvi de cisternes antigues ( que n’ hi ha a milers) per cisternes noves amb diferents botons per descarregar més o menys aigua segons el cas…..a la que et poses a pensar surten moltes possibilitats d’estalvi……….. Salutacions

 2. Jo per estalviar aigua mentre frego els plats utilitzo un sistema que em va ensenyar el meu pare. A l’hora d’esbandir, deixo pel final, plats, coberteria, gots i bols. Poso la vaixella més gran a baix, la més petita a dalt i la coberteria a dins els gots. És a dir, l’ordre seria: a baix de tot plats (els petits damunt dels més grans), a sobre els bols, a dins dels bols els gots i a dins dels gots la coberteria. El procediment consistiria en obrir l’aixeta i començar a esbandir els coberts, així mentrestant, s’estan esbandint gots, bols i plats. D’aquesta manera, quan toqui esbandir els gots, ja gairebé estaran esbandits i el mateix passarà amb els bols i els plats.

Deixa un comentari