9 juny, 2016

Un dia a la depuradora Gavà-Viladecans

Mònica Usart, meteoròloga

Quan rentem els plats a casa, quan ens dutxem, quan anem al lavabo… No ens n’adonem de la quantitat d’aigua que surt de casa nostra i que no està en condicions de tornar a la natura. On va a parar aquesta aigua? Quin és el camí que segueix? Què li fan? Com la sanegen? Com la retornen després al medi natural? Avui us intentaré explicar aquest procés, parlant-vos de la Depuradora de Gavà-Viladecans.

El viatge d’aquestes aigües comença just quan surt de les nostres llars o de les indústries. Es tracta d’aigua bruta que necessita ser tractada abans de tornar a contactar amb la natura. Es transporta mitjançant les canonades i viatja pels claveguerams, que estan connectats amb la xarxa de col·lectors municipals i que transporten aquestes aigües fins a la depuradora, en aquest cas a la de Gavà-Viladecans.

infografías_Mónica Usart-01

En aquesta depuradora l’aigua pot rebre dos tractaments diferents. En el primer s’eliminen els contaminants, les sorres, els greixos, la matèria orgànica… I en el segon tractament que es pot aplicar, i que és més exigent, s’elimina també el fòsfor i el nitrogen, s’aplica un bon filtre, s’eliminen els bacteris, i de tot plegat en resulta una aigua de més bona qualitat que no pas l’anterior, i similar a l’aigua potable. L’ús que se li dóna en aquest segon cas està enfocat bàsicament a  l’agricultura. Es bombeja aquesta aigua tractada cap els camps dels pagesos del Baix Llobregat sud, per poder regar. Segons l’època de l’any la demanda és major o menor, en funció de les pluges caigudes, i es regula aquesta aportació d’aigua des de les depuradores. En el cas de l’aigua que se li ha aplicat el primer mètode, des de la depuradora de Gavà-Viladecans la dirigeixen cap el mar mitjançant una canonada submarina de 3 quilòmetres de llarg, que transporta l’aigua fins el fons marí. Allà, la temperatura, la salinitat, les corrents marines… Participen en el procés tot fent de desinfectant final.

depuradora gava

Però a banda de l’explicació més tècnica, tot parlant amb en Josep Gassó, cap de la planta EDAR de Gavà-Viladecans, van sortir algunes anècdotes curioses que volia compartir amb vosaltres. Durant tota la jornada arriba aigua a la depuradora. Aquesta arribada és més o menys constant durant tot el dia, de 9 del matí a 12 de la nit, i durant la resta d’hores nocturnes aquesta entrada d’aigua disminueix. Doncs bé, fora del dia a dia, també hi ha ocasions especials en que es nota com hi ha una pujada o una baixada d’aquest volum d’aigua. Un exemple el trobem en un partit de futbol important, com el cas de la Final de la Copa del Rei de fa uns dies. Molts catalans van aprofitar la mitja part per solucionar tot allò que durant la primera part del partit, quan estaven enganxats al sofà o a la cadira, no havien pogut fer. Així doncs, poc després d’aquest moment, es va notar un augment de l’arribada d’aigua a la depuradora. O en el cas de depuradores més reduïdes, que s’encarreguen de petits municipis, fins i tot es pot notar quan es buida una piscina. I què n’hem de dir dels dies de pluja abundant? Aquests dies, la depuradora també rep més aigua.

És evident, doncs, que les depuradores són imprescindibles dins del nostre dia a dia, per poder sanejar aquella aigua que surt de casa nostra i de les indústries. És una eina imprescindible perquè l’aigua, aquest bé tan valuós, pugui tornar a la natura de la millor manera possible.

Deixa un comentari