14 juliol, 2016

Anem a la platja! Ens hi podrem banyar?

Mònica Usart, meteoròloga

Ja fa uns quants dies que som oficialment a l’estiu. Va començar el dia 21 de juny de matinada i ens acompanyarà fins el dia 22 de setembre. Just ara doncs es dóna el tret de sortida a l’època de bany a les nostres platges. Però abans de passar-nos els dies en remull per fer passar les calorades d’estiu, cal posar aquestes platges a punt. Segons la situació de cada dia, en les diverses platges hi trobarem un tipus d’onatge, ens informaran de la presència o no de meduses i també ens avisaran de la qualitat de l’aigua.

Per donar-nos aquestes informacions cal fer un conjunt d’anàlisis de l’aigua per confirmar que l’estat i la  qualitat són adequats perquè, des dels més petits fins als més grans, gaudim d’un bon bany.

Però com i quan es fan aquestes anàlisis?
Cada 15 dies s’analitza l’aigua. S’agafen mostres en diferents punts de la costa catalana. Aquestes mostres es porten al laboratori i es fa un estudi microbiològic. A partir d’aquí se’n treuen uns resultats i es valora la qualitat de l’aigua i si estan dins dels límits adequats pel bany.

Però també hi ha un altre sistema, que permet tenir un control diari. Es tracta del Coast Water Management (COWAMA). Imaginem el cas concret d’un dia de tempestes. Els meteoròlegs les podem pronosticar, però no podem saber quins efectes acabaran tenint al mar ni tampoc quina zona precisa afectaran. En poca estona un xàfec d’estiu pot descarregar molta aigua. Les depuradores de les que disposem no estan preparades per assimilar tanta aigua de cop i aigües sense tractar poden arribar fins a zones habituals de bany. Aquest tipus de situació comportaria un curt episodi de contaminació, que si es fa l’anàlisi cada 15 dies no es pot detectar. Per aquests casos va bé disposar d’un altre sistema, com el COWAMA. El que fa és posar sensors i modelitzar la xarxa de clavegueram i els abocaments. D’aquesta manera es pot detectar si hi ha hagut alguna entrada d’aigües brutes, contaminades, residuals o sense tractar, que no són adequades pel bany. És una via per saber a temps real la situació de les platges. Aquest sistema ja està implementat en indrets com Barcelona, Sitges o Castelldefels.

Què passa si detecten que la qualitat de l’aigua no és adequada pel bany?
Es posen en contacte amb els ajuntaments afectats, els quals avisaran els responsables de les platges afectades que determinaran la bandera que cal posar aquell dia per indicar als banyistes l’estat de l’aigua del mar.

0417-Badalona

Podem consultar fàcilment aquestes dades?
Sí. Ho podem fer mitjançant l’aplicació iBeach, entre d’altres. Si entreu trobareu l’onatge, si hi ha meduses o no, si és una platja que quedi arrecerada del vent, si l’accés és fàcil, el tipus de sorra, si està urbanitzada, la qualitat de l’aigua… I també fotografies de les diferents platges!

I si ho voleu consultar directament a la seva pàgina web, ho podeu fer aquí. Consultant totes aquestes dades i mirant o escoltant la previsió del temps, només et quedarà agafar la bossa, posar-hi la tovallola, el banyador i les xancletes, i gaudir de la platja que prefereixis!

Deixa un comentari