2 agost, 2016

Les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Quan arriba la calor, les platges es converteixen en la nostra segona llar. Hores i hores, en família o sols, practicant esport o gaudint del sol… Durant els últims anys, les platges de Barcelona han sofert un canvi radical gràcies als nous costums socials i a la inversió de les institucions per fer d’elles un lloc d’oci per a tota la família.

El punt d’inflexió que va canviar el rumb de l’activitat de les platges de Barcelona va ser el 1872 amb la inauguració dels Banys Orientals, i posteriorment el 1912 amb la dels Banys de la Mar Bella prop de Bogatell. Un canvi que va animar als empresaris a obrir les primeres gelateries i restaurants a peu de platja, després de l’èxit dels Banys. Aquests banys van ser els responsables que aquelles platges oblidades tornessin a tenir vida i que, fins i tot, certes diferències entre homes i dones anessin desapareixent. Es van crear els banys mixts a la platja de Sant Sebastià: van ser els primers a oferir aquest servei, cosa que va suposar un escàndol a la ciutat.

A partir d’aquí anar a la platja va començar a ser una opció i la gent considerava La Barceloneta com un punt de trobada per passar els diumenges en família. Aviat van néixer els primers clubs marítims, gelateries i com no, els primers vestits de bany. Va ser a mitjans del segle XIX quan es van dissenyar les primeres peces especials per al bany que consistien en camises llargues per a les dones i calçons de cos sencer per als homes. Els biquinis vindran molt més tard, als anys 50 de la mà dels primers turistes.

Esports a les platges de Barcelona

Durant el segle XX, concretament el 1881, es va inaugurar el primer Real Club Nàutic de Barcelona, actual Reial Club Marítim de Barcelona, on es podia practicar rem i vela. Més tard, en 1907 es van fundar els clubs de natació de Barcelona i del Barri de la Barceloneta, i la gent va començar a tenir interès per la natació com a oci avantguardista i també com a tractament pedagògic per a aquells que sofrien malalties musculars.

Actualment, les aigües de Barcelona són un perfecte lloc per practicar tot tipus d’esports des de Surf, Paddle Surf fins a vela. A més, el seu actual passeig marítim i les seves zones d’esport permeten als amants del running gaudir de l’esport a l’aire lliure de forma gratuïta.

barceloneta

Les platges de la metròpoli

Encara que en els seus inicis les platges de Barcelona eren les més populars, a mesura que va augmentar la demanda i les connexions entre ciutats van millorar, les platges de la metròpoli van començar a adaptar-se als banyistes.

Actualment, a l’àrea metropolitana trobem platges com, la platja de Baixador a Castelldefels de gairebé 2 km que s’ha convertit en una de les més concorregudes de la zona, ja que disposa de la parada de tren a peu de platja i això la fa molt més accessible per al públic que decideix anar-hi a passar el dia. La Lluminetes és bastant coneguda pels esportistes i amants del Kitesurf, ja que les ratxes de vent de la zona permeten practicar l’esport a la perfecció.

No va ser fins que les platges es van convertir en una tradició quan comencem a adquirir una consciència social de la necessitat de les seves cures i de la seva neteja, i és quan neix la depuradora del Petons. Aquestes instal·lacions aconsegueixen que algunes platges com la de Sant Adrià del Besòs passin de ser industrials i oblidades a una opció més per als banyistes. La Platja del Fòrum i la del Litoral permeten practicar tot tipus d’esports i gaudir d’un dia en família gràcies a la qualitat de les seves aigües, el seu fàcil accés i la infinitat de serveis que existeixen al seu al voltant.

Si desitges més informació sobre les teves platges preferides, descarrega’t l’app iBeach aquí.

Deixa un comentari