8 setembre, 2016

Som el que són les nostres platges

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

Amb 826,5 quilòmetres entre la Punta del Falcó (Alt Empordà) i la desembocadura del riu Sénia (Montsià), Catalunya és un dels territoris amb major proporció de costa de tot l’Estat, per això és important preservar les nostres platges i valorar-les com el que són: un patrimoni natural del que en depèn, en bona part, el desenvolupament econòmic del país. Ja que en elles està basat el nostre model turístic.

Per aconseguir-ho, les administracions locals dels municipis litorals s’afanyen cada estiu a oferir al visitant els equipaments necessaris (papereres, contenidors de recollida selectiva, lavabos públics, dutxes, passadors i altres) i procedir al seu manteniment. Un dels principals objectius és evitar l’acumulació de residus a les platges. Però sense la col·laboració dels ciutadans que acudim a gaudir-ne tots els esforços resulten erms.

Per això quan visitis la platja recorda que no vas a unes instal·lacions esportives, sinó que accedeixes a un entorn natural que, en bona part dels casos, forma part d’un espai protegit que hem de conservar entre tots.

Llençar els nostres residus a l’aigua suposa, a més d’un irresponsable acte d’incivisme, un seriós dany al medi ambient. De la mateixa manera, enterrar sota la sorra la punta de la cigarreta, el paper alumini de l’entrepà o el pal del gelat és una mostra de deixadesa amb la qual, en veritat, només tapem les nostres vergonyes, ja que l’acció del vent o la plenamar faran que aquest residu acabi a l’aigua multiplicant la contaminació del litoral.

Les bosses de plàstic que abandonem a la sorra acaben flotant al mar, convertides en trampes mortals per a molts animals. Milers de foques, tortugues, dofins, diverses aus marines i moltes altres espècies moren cada any per la ingesta accidental i asfíxia després que una bossa de plàstic es creués en el seu camí. Evita el seu abandonament, i en tot cas diposita-la al contenidor groc més pròxim per facilitar el seu reciclatge.

Un altre dels residus més comuns que acaben per convertir-se en trampes mortals per a la fauna marina són els famosos cercles de plàstic que agrupen les llaunes de refresc o de cervesa. Quan arriben al mar aquests cercles poden acabar atrapant gavines, peixos o tortugues fins ofegar-les. Recorda que aquests tipus de residus també han de ser dipositats al contenidor groc, però abans talla els cèrcols amb unes tisores o mira de fer-ne un nus, evitaràs una mort involuntària.

El manteniment de les nostres platges també depèn de petits gestos com aquests, accions individuals que, multiplicades pels milions de banyistes que acudeixen cada dia d’estiu a les nostres platges, acaben generant un enorme impacte ambiental. L’aspecte de les nostres platges és un reflex de la nostra responsabilitat ambiental. Siguem curosos.

Deixa un comentari