15 setembre, 2016

Recuperem espais històrics del Llobregat

Mònica Usart, meteoròloga

Dins del món de la meteorologia tenim un bon sac de dites i frases fetes, que han fet que el coneixement del temps basat en la observació hagi passat de generació en generació. Ara que ha començat el setembre i que durant la primera setmana de pluja n’hem vist més aviat poca, és inevitable pensar en la dita El setembre s’endú els ponts o eixuga les fonts. S’interpreta que si ara que ha de ploure no arriba aquesta aigua, se’ns assecarà tot. I si arriba ho farà amb aquest caràcter fort que agafen les pluges després de l’estiu.

No era setembre, però la pluja sí que es va endur un pont. Era la nit del 5 al 6 de desembre de l’any 1971 i una riuada va destrossar part del pont de Carles III situat sobre el riu Llobregat, a Molins de Rei, el conegut popularment com a pont de les Quinze Arcades. Era un pont que va anar patint el pes de cada vegada més vehicles (ja que es va ampliar), l’extracció de la sorra del fons i altres fets que a poc a poc el van fer més vulnerable. S’havien aplicat algunes mesures de protecció davant de l’erosió fluvial que patia , però finalment l’aigua, imparable, va guanyar la partida. Va desaparèixer una emblema de la vila que, tot i que molts no el vam arribar a veure, tots els molinencs i molinenques el coneixem prou bé. Els meus pares, precisament, el creuaven cada dia caminant per anar a treballar. Quan es va esfondrar, la meva mare feia poques hores que l’havia trepitjat.

El pont de les Quinze Arcades no es va recuperar mai. Tot i que en un principi semblava que es reconstruiria, finalment es va escollir l’opció de fer-ne un de diferent. Menys costós i més ràpid de construir.

Un dels llocs on avui en dia podeu conèixer aquest i altres secrets que amaga el Llobregat, és a la Masia de Can Julià del segle XVIII. Gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Aigües de Barcelona, s’ha rehabilitat l’espai històric i s’hi pot visitar una exposició permanent on s’explica els trets més característics i representatius del riu. Aprendreu quin és el camí que segueix, com modifica l’entorn quan hi passa i la vida que acull en els diversos trams.

I un altre dels espais històrics que també han transformat, ha estat l’Ermita de Sant Ramon. Si us desplaceu fins allà, trobareu al seu costat un Centre d’Interpretació del Paisatge. Una maqueta gegant us farà de guia per observar amb coneixement tot allò que podeu veure si us situeu a la mateixa ermita.

sanramon-retallada-copia

I si després de fer aquest recorregut encara us queden forces, podeu acabar d’ampliar els vostres coneixements, tot fent uns sortida a peu o amb bicicleta per la vora del riu Llobregat i descobrir els secrets que heu trobat a la Masia de Can Julià.

Si hi aneu a l’hivern, a la tardor, a la primavera o a l’estiu, trobareu uns paisatges ben diferents. El Llobregat i el seu entorn es van modificant, la natura no para mai de canviar. I un dels factors més importants que influeix en aquests canvis, acaba sent el temps!

 

Deixa un comentari