6 octubre, 2016

Pintant amb aigua

Fèlix Riera, codirector de Hänsel* i Gretel*

Què dirien vostès si veiessin a la seva ciutat a un venerable ancià pintant amb aigua les parets de casa seva? Quina impressió els produiria observar com, amb transparent aigua, aquest home pot pintar unes criatures meitat home meitat animal? L’artista nord-americà Robert Janz dedica part de la seva obra a transmetre bellesa a través de l’aigua.

De vegades, són pintures d’aigua sobre les parets d’una casa; altres vegades, són gotes llançades sobre una roca o un traç d’aigua sobre elles. La proposta artística de Robert Janz, que un pot considerar agosarada, és un intent més, en l’Art, de desvetllar el primitiu, el màgic que tots encara atresorem. Després de pocs segons, l’obra realitzada desapareixerà davant els nostres ulls, en assecar-se la paret i evaporar-se la seva forma feta d’aigua. Peces fràgils que ens atrapen, en restablir els nostres llaços amb la nostra infància. Qui no s’ha quedat captivat de petit mirant l’onatge del mar, buscant alguna criatura fantàstica en l’horitzó? Qui no ha jugat a la guerra de globus d’aigua on el gaudi més gran era resultar ferit? I qui no s’ha vist navegant pel mar o recorrent un riu a la recerca d’aventures? L’obra de Janz permet recobrar el paradís perdut de l’emoció de l’efímer i fugaç. En la seva obra, l’aigua adquireix la plasticitat d’un moment que s’esvaeix.

img_3189

En el nostre entorn trobem iniciatives escolars, o d’institucions públiques o privades, que, d’una forma semblant, plantegen restablir el vincle entre els més joves i l’aigua. Una d’aquestes iniciatives són els tallers didàctics del Museu de Caldes de Montbui (Museu Thermalia), en el qual s’expliquen, als nens que visiten la Font del Lleó i les termes romanes, contes que els permeten descobrir els beneficis de l’aigua termal. El museu Blau de Barcelona permet als nens realitzar una experiència global basada en la relació amb l’aigua, des de tallers fins a visites teatralitzades. Un itinerari on, com expliquen els seus responsables, “la clau és la pregunta i no la resposta” de tot el que conforma el nostre planeta. Són algunes iniciatives que permeten als més petits aprofundir en el vincle amb l’aigua per la via de l’experiència i el coneixement.

Robert Janz, que exposa actualment en la galeria A34 de Barcelona, ens retorna a un temps de coves, animals prodigiosos que recorden a homes bruixots o ombres a la recerca d’algú que les vulgui acompanyar.

img_3188

Robert Janz em va explicar que a Nova York, en més d’una ocasió, l’ha parat la policia pensant que estava realitzant un graffiti sense autorització i en observar que estaven realitzats amb aigua, els policies quedaven suspesos en la perplexitat, sense saber molt bé què fer amb ell. Després d’uns segons de discussió, les imatges pintades desapareixien sense deixar rastre en les parets i els policies quedaven atrapats per un moment màgic, quan la imatge creada desapareixia davant els seus ulls. Amb els seus traços d’aigua, la mirada fèrtil del venerable Robert Janz ens convoca a moments d’encanteri. Un encanteri que els més joves no han de perdre’s si volen créixer.

Facin la prova. Comprin una brotxa, omplin una ampolla d’aigua i pintin en les seves parets.

Deixa un comentari