9 desembre, 2016

El Llobregat, és vida!

Mònica Usart, meteoròloga

Avui us parlaré d’un espai que conec molt bé. Com a baix llobregatina, i concretament com a molinenca, he viscut tota la vida al costat del riu Llobregat. Molta gent de fora de la comarca sempre ha tingut una idea d’aquest indret, una mica esbiaixada, des del meu punt de vista. Jo, personalment, sóc una eterna defensora del Baix Llobregat. De la seva gent, de la seva cultura i dels seus espais naturals.

Un espai lúdic
A mi m’encanta sortir a córrer i quan surto de casa tinc dues opcions. Si vaig cap a la dreta, me’n vaig cap a Collserola, aquests són els pocs dies que em sento més forta i estic preparada pel desnivell. Però habitualment trio el camí de l’esquerra. Amb dos minuts em planto al costat del Llobregat. I no m’hi puc incorporar de cop, especialment els caps de setmana. No sabeu la quantitat de gent i de famílies senceres que aprofiten per anar amb bicicleta, per córrer, per caminar i per passejar els gossos, tot gaudint d’aquest espai que any rere any s’ha anat recuperant. Fins i tot et pots trobar grups de gent que, en dies de sol, aprofiten per dinar al costat del riu.

Un lloc d’aprenentatge
Deixeu-me que escombri una mica cap a casa i comenci parlant del tram que em queda més a prop. A Molins de Rei, al costat del riu, hi tenim una zona humida natural, els aiguamolls, que milloren la biodiversitat de la comarca. Això permet que els centres educatius de l’entorn s’hi puguin acostar per estudiar aquest espai natural. La seva vegetació és rica i s’hi poden trobar diverses espècies d’arbres com és el cas del salze, el tamariu o el vern, i també plantes com el canyís i la boga. Aquests últims permeten que un gran nombre d’ocells hi facin el seu niu i no només gaudim d’un espai amb una gran riquesa en la seva flora, sinó també en la seva fauna. Fins i tot, corrent pel costat del riu, et pots creuar fàcilment amb alguns conills.

 

foto-petita-usart

Un espai de cultiu
I deixeu-me ara que us faci cinc cèntims més de l’entorn del Llobregat. Fa uns mesos vaig rebre una invitació molt especial per fer una visita guiada pel Delta del Llobregat. La visita estava organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la col·laboració de la revista Descobrir Catalunya. Vam pedalar durant una bona estona, veient com estava organitzada i gestionada la llera del riu Llobregat, descobrint les infinites possibilitats que ens ofereix el Parc fluvial de Sant Boi, i vam acabar a Can Comas, seu del parc agrari, on ens van explicar el projecte que duen a terme des de l’any 1998. Allà ens van explicar com juntament amb la cirera, la carxofa és el producte autòcton de la zona per excel·lència, i es té com a objectiu potenciar-lo com a producte local.

Per tant, l’entorn del Llobregat ens ofereix una gran quantitat d’opcions per gaudir, per aprendre i per alimentar-nos. És un espai que cada any millora per oferir-nos el millor aspecte i per treure’n el màxim rendiment possible.

Deixa un comentari