22 desembre, 2016

Una trista sopa de galets

Xavi Pérez Esquerdo, comunicador

Un hivern més i la cosa no pinta massa bé per a moltes famílies. S’agafen a la creença popular que amb el canvi d’any les coses canviaran. Llegeixen els horòscops del 2017 amb una perspectiva entre esperança i realitat. A alguns els diu que aquest serà un any de canvis, a d’altres que hi haurà moltes oportunitats professionals. Hi haurà qui tanqui els ulls quan llegeixi que aquest 2017 es trobarà en moments durs. Perquè és clar, dur és el que ja tenen ara. Somien que aquell número de la loteria que els van regalar toqui aquesta vegada. Només així tot serà diferent.

Moltes famílies, moltíssimes famílies – sortia publicat que la Fundació Agbar ajuda a 15.000 famílies a l’àrea metropolitana de Barcelona – són pobres. Pobres en allò que no es veu i que ens facilita la vida. Pobres en allò que ens fa dignes. Allò que, per bàsic, ni se’ns ocorre.

Famílies com les nostres, de tres, quatre o cinc membres, que es menjaran els torrons que Càritas o la Creu Roja els farà arribar. O viuran els Reis, amb autèntics Reis. Solidaris anònims que dediquen un minut en pensar en aquells pobres infants que encara guarden la il·lusió del Nadal. A molts se’ls ha acabat abans d’hora.

Viure el Nadal és una oportunitat per mirar aquells que no són tan privilegiats com nosaltres i adonar-nos-en que la fortuna, o més ben dit, sentir-se afortunat només depèn del punt de vista i de poques coses més. La felicitat no es perd ni es guanya amb els diners, però potser quan enyores la teva dignitat de sentir-te útil, o capaç o segur de poder mantenir la teva família costa més de fer-la florir o de sentir-la dins.

Woman hand giving glass of fresh water to child in the park,vintage color filter

Una llar hidrovulnerable és aquella que destina més del 3% dels ingressos en la despesa d’aigua mitjana. Que són uns 100 litres/dia per persona. Si fem números, els pèls se’ns posen de punta.

El dia de Nadal, que qui res no estrena res no val, una família de quatre es dutxaran TOTS perquè un dia és un dia (95 x 4= 380), faran un dinar de Nadal, posem que serà sopa de Galets, perquè la tradició així ho mana (1 litre x cada 4) i després hauran de rentar els plats de tot plegat (10 litres).  I en acabar, amb el pap més o menys ple, hauran consumit 400 litres aproximadament; o, el què és el mateix, fins d’aquí a quatre dies, ningú s’hauria de dutxar. Els plats els acumularan a la pica i res els quedarà per posar al plat, ni per una trista sopa de Nadal.

Mirat així, sort d’aquells que veuen el que els altres no saben veure i posen la seva llavor per a fer la vida d’altres més rica o, simplement, més digne.

Bon Nadal i sentim-nos afortunats!

Deixa un comentari