22 març, 2017

Aigües depurades, rius vius

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

Durant els meus anys de joventut el Delta del Llobregat va ser la meva millor escola de natura a l’aire lliure. La passió per l’estudi de les aus i el coneixement del mitjà natural em portava a passar jornades senceres recorrent els seus aiguamolls, els seus prats, les pinedes i la platja per seguir el ritme de les espècies amb el trànsit de les estacions.

Però malgrat l’alta biodiversitat dels seus ecosistemes, malgrat la gran varietat d’aus que es donaven cita a l’aiguamoll, es tractava d’una naturalesa assetjada, envoltada d’infraestructures que la mantenien al límit de la seva capacitat de resistència. El riu era una autèntica claveguera a cel obert. L’olor que desprenien les seves contaminades aigües era tan fètid, que s’adheria a la roba i en tornar a casa em veia obligat a treure-me-la a la terrassa per no “perfumar” l’habitatge.

Però fa poc vaig tenir l’oportunitat de recórrer el tram final del Llobregat i visitar de nou les reserves del delta, convertides avui dia en parc natural, i em vaig emportar una grata sorpresa.

La posada en marxa de la depuradora del Baix Llobregat, equipada amb la tecnologia més avançada del món i considerada com una de les més importants d’Europa, ha aconseguit recuperar la qualitat ambiental del delta i el seu entorn natural fins a tal punt que, pels qui ens vam formar allí com a naturalistes en la dècada dels vuitanta, sembla un altre lloc.

_agua_pequeña

Actualment les aigües regenerades a la depuradora aconsegueixen una qualitat tan alta que permeten ser retornades al riu per incrementar el seu cabal en el tram final i recarregar l’aqüífer. El resultat és espectacular. Les aigües es mostren transparents i acullen una alta varietat d’espècies de peixos, amfibis i rèptils aquàtics, algunes d’elles amenaçades d’extinció.

Respecte a les aus, a més de l’abundància d’anàtids i limícoles de diverses espècies en les seves ribes, entorn de la depuradora s’ha instal·lat una colònia de gavina corsa, s’acostuma a veure diversos grups de flamencs i és un dels millors punts d’observació per gaudir de la fantàstica àguila pescadora, que aprofita l’abundància de peixos per alimentar-se durant l’època de pas.

Un dels millors bioindicadors de la qualitat ambiental, recuperada gràcies a la depuració de les aigües, és la tornada d’un mamífer aquàtic desaparegut durant dècades: la llúdriga. La presència del mustèlid ha estat constatada en el tram que va de l’Estadi de Cornellà al nou pont Nelson Mandela, que connecta El Prat amb la Zona Franca de Barcelona, però hi ha indicis fins a la desembocadura i aviat podria ser observada corretejant per les reserves. Un somni de naturalista fet realitat.

Deixa un comentari