30 març, 2017

Com serà la primavera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona?

Mònica Usart, meteoròloga

Enguany hem tingut un hivern que en certs moments ens ha recordat més la tardor, pel que fa a la quantitat d’aigua que ha caigut, o més a la primavera, per les temperatures elevades que s’han assolit.

Ha sigut una estació que ens ha deixat registres històrics pel que fa a les altes temperatures, en el cas concret de Barcelona s’ha viscut el sisè hivern més càlid des de l’any 1780 amb una temperatura 1.7º C per sobre de la mitjana, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. I per una altra banda ens ha deixat unes bones reserves d’aigua, en aquests moments als embassaments de les conques internes passen del 80% quan fa un any, per exemple, estaven al voltant del 65%. I sumat a tot això, encara queda molta neu que, en fondre’s, augmentarà aquestes reserves. Per tant, la ciutat de Barcelona té coberta la demanda durant uns quants mesos.

Això és el que ha passat fins ara, però mirem ara cap al futur…

Com serà la primavera?

Avui en dia disposem d’uns mapes que ens indiquen com seran els pròxims mesos. Tot i això, aquest pronòstic sempre cal agafar-lo amb pinces i no al peu de la lletra. Consultant les últimes actualitzacions, podem veure que la primavera serà plujosa en algunes zones de Catalunya, especialment a les comarques interiors, el Pirineu, el Prepirineu i les Terres de l’Ebre (en color verd al mapa de sota). A la resta, inclosa la ciutat de Barcelona, la primavera serà normal.

A Barcelona en un any, de mitjana, s’acumulen uns 600 mm. L’estació clarament més plujosa és la tardor i després ve la primavera. Segons el barri, el registre de pluja pot ser molt variable, però en el cas d’una primavera normal a la ciutat comtal es podrien acumular uns 150 mm. Si es compleixen els pronòstics estacionals, aquesta seria l’aigua que s’hauria d’acumular entre els mesos de març, abril i maig. De moment, l’últim temporal de pluja ja en va deixar uns 115 en el cas de l’Observatori Fabra. Un registre rècord en un sol dia d’un mes de març.

Gráfic 1
Font: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Pel que fa a la temperatura, sembla que es mantindrà força en la línia del que tocaria. No seran mesos ni massa càlids ni frescos. Si ens fixem en el mapa de sota, podem veure com a gran part d’Europa serà una primavera especialment càlida (color vermell i taronja).

Gráfic 2
Font: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

I les al·lèrgies?

Segons els experts en el tema, sembla que el poc fred que ha fet aquest any ha afavorit que el pol·len d’algunes espècies fos superior comparat amb anys anteriors. És el cas, per exemple, dels xiprers, els plàtans o les gramínies. Una de les millors solucions seria que anés plovent i d’aquesta manera el pol·len fos arrossegat fins a terra i molestés menys als al·lèrgics i, l’altra, que la calor d’estiu s’avancés i l’època primaveral de la pol·linització s’escurcés.

Deixa un comentari