20 abril, 2017

La transformació líquida

Xavi Pérez Esquerdo, comunicador

He trepitjat la meva ciutat com ningú. Entre reportatges, visites, convits i amics estrangers àvids d’història i de racons de somni, he tingut la sort de veure la meva ciutat del dret i del revés. Sé que sóc jove per recordar l’impressionant canvi que va patir la meva estimada Barcelona pels seus jocs olímpics.

Vull dir que l’abans em queda una mica desdibuixat. M’imagino que no sóc l’únic. Per això em ve de gust recomanar-vos l’exposició “Barcelona. L’aigua, xarxes i arquitectura” que Aigües de Barcelona ha inaugurat en el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. No cal tenir una bona excusa per aprofitar que el dia allarga per passejar pel centre de la ciutat, així que us serà fàcil visitar aquesta curiosa exposició que parla de la metamorfosi. La transformació provocada pels canvis en els hàbits de consum de l’aigua de la ciutat de Barcelona. Per exemple, és molt curiós veure com el nombre de fonts de la ciutat creix i decreix al llarg dels anys. Com d’important va ser la xarxa de sanejament per poder afrontar el creixement de la població de Barcelona, sobretot en processos migratoris, i fins i tot em sembla brillant veure com ens hem anat guanyat la pela els barcelonins al llarg dels anys repassant les mines i els molins d’aigua que tant han treballat per fer créixer l’urbe.

De vegades, les exposicions estan tan farcides de contingut que un perd la perspectiva i l’objectiu per la qual s’ha fet, però en aquest cas, Aigües de Barcelona ha aconseguit fer (de l’exposició d’uns detalls, d’uns plànols i de simples registres) bellugar la meva imaginació i m’ha traslladat a les diferents èpoques de transformació de la meva city. Si a tot això hi sumem una visita amb la meva senyora i els meus fills de 8 anys i gairebé 11, el resultat és espectacular. Primer perquè és gratis (cosa a agrair quan ets pare de família) i després perquè he aconseguit explicar-los com ha crescut la ciutat que ells desconeixien. Com d’important és l’aigua des de l’època dels romans i com el consum de l’aigua i el clavegueram de la ciutat és indispensable per evitar malalties com el tifus o la pesta.

nº 404 Distribucio sagrada familia
Bocabadats els he fet comptar el nombre de pous de la ciutat al llarg dels segles i m’ha servit d’excusa per parlar-los de la revolució industrial, per exemple. O com la canalització de la ciutat va coincidir amb el Pla Cerdà i com d’important ha estat aquest projecte per aconseguir ser la ciutat que ells ara coneixen. Hem après geografia i els rius que emmarquen Barcelona. I han pogut veure imatges de com es vivia quan no hi havia rentadores, ni arribava l’aigua a casa. I els he fet prendre consciència de la importància de preservar aquest bé que, per més que sigui tan transparent, és tan important per la nostra pròpia subsistència.

Tots hem vist com les tecnologies han canviat la nostra vida. Potser ens sembla que és de sempre que parlem des de qualsevol lloc del planeta amb un mòbil o que ja no necessitem les guies de les ciutats, impossibles de plegar, per arribar a qualsevol indret del planeta o que és de sempre que podem comprar qualsevol cosa sense moure’ns de casa. Però la veritat és que la transformació tecnològica de la qual en som testimonis, només és una més. L’aigua de la ciutat ha estat testimoni de les moltes altres que ens han precedit. Així que ha estat una visita profitosa i un autèntic bany d’humilitat.

Deixa un comentari