27 abril, 2017

Catalunya i Califòrnia: gairebé bessones en clima i aigua

Francesc Mauri, meteoròleg

Com en tot a la vida, el blanc i negre també va acompanyat del gris. Gairebé mai, dos i dos són quatre i, menys en ciència quan els interessos d’una de les espècies que habita el planeta, la humana, no sempre coincideixen amb els de la natura.

Ens entossudim a ocupar espais que no hauríem d’habitar. Exportem materials i productes d’un extrem a un altre del món quan els tenim al costat de casa. Som, realment, complexos.

Catalunya té 7,5 milions d’habitants i problemes històrics en l’abastament de l’aigua. La voluntat de les persones, els governs, les empreses i la imaginació i feina dels científics i tècnics ho han anat solucionant. Alguns racons del país, encara pateixen de problemes clars d’abastament amb viles conegudes i no pas de 3 cases, com Santa Coloma de Queralt.

Details Sau Reservoir in Barcelona - Spain

Sigui com sigui, el que és una realitat és que l’abastament regular d’aigua al país s’inicia de captacions antigues en cursos hídrics i pous. El cas de l’abastament regular més massiu del territori iniciat al segle XIX, es tracta dels inicis de l’actual AGBAR i de la mà de la Compagnie de les Eaux de Barcelone. Però no és fins avançat els anys 60 quan els pantans aporten aigua a l’Àrea Metropolitana.

Viatgem cap a un territori amb clima idèntic al nostre, és a dir Mediterrani, amb muntanyes a l’interior i pantans que, l’ajuden a l’abastament, però llunyà. És Califòrnia. Aquí la població és molt superior, amb 39 milions d’habitants.

Conec la realitat catalana però no coneixia la californiana. Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, vaig tenir el plaer d’escoltar a Takashi Asano i vaig quedar impactat. Un científic brillant, amb un background assolit gràcies a haver nascut el 1937 i haver estat, entre d’altres, al rovell de l’ou de la gran sequera del 1978 a Califòrnia. Ell i diversos enginyers han anat arribant a la conclusió que el futur passa per la reutilització de l’aigua. A Califòrnia, la reutilització creix sense parar i, culturalment, està acceptada àmpliament per la població. Aquí no hi hem arribat fins al mateix grau però, anem cap aquí.

Ells parteixen d’una operació de depuració de les aigües residuals molt important, iniciada els anys 70, d’un abastament fruit de pous, pantans o dessaladores. Ara, a més a més, sortida de les depuradores, aigua depurada fins a la perfecció i que permet disposar d’una altra font de subministrament i, a més a més, la més barata. A Catalunya, comencem a endreçar les aigües els anys 80. Ara, 510 depuradores aboquen aigua neta. però no potable, per a ús de boca, als rius. Una part d’ella, igual que a Califòrnia es comença a utilitzar des de fa anys per diversos usos però, cal anar cap aquí de forma més decidida. El professor Takashi Asano asegura que podem beure aigua dels WC milers de vegades un cop depurada convenientment. Fa molts i molts anys que a Califòrnia es fa. La pressió social, els nous usos de l’aigua i el Canvi Climàtic pressionen, perquè no només confiem en els pous, pantans i dessaladores, sinó també en la reutilització a Catalunya.

Deixa un comentari