11 maig, 2017

Descarregar la cisterna del WC: un gest molt més important del què sembla

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

La participació ciutadana esdevé una eina clau per avançar cap a un ús més sostenible de l’aigua basat en l’estalvi i l’eficiència. Cada dia ens surten al pas moltes oportunitats per posar-ho en pràctica, la major part d’elles en l’entorn més immediat: a casa, a la feina, o al nostre espai d’esbarjo. Fins i tot en els àmbits més íntims, com per exemple en l’ús del vàter.

Una llar de quatre persones destina a aquest servei higiènic de primera necessitat prop de 80.000 litres anuals d’aigua potable. Es tracta de la mateixa aigua que bevem o amb la qual cuinem els nostres aliments; és a dir, una aigua que ha hagut de ser sotmesa a costosos tractaments de depuració i canalització. Per això val la pena reflexionar un instant sobre el tema.

Tenim diverses opcions per retallar aquesta important partida de l’aigua que consumim a la llar, com ara la utilització de cisternes de capacitat reduïda, de doble descàrrega: una complerta (6 litres) i una altra més curta (3litres), o fins i tot cisternes de motxilla (les que estan a sobre de l’inodor) que permeten interrompre voluntàriament la descàrrega tot just s’ha complert la seva funció.

estalvi aigua

Però encara podem anar més enllà tot fent un ús circular de l’aigua a la llar. Del que es tracta és de reaprofitar les aigües que provenen de la dutxa, la rentadora o el rentaplats (denominades aigües grises) per omplir la cisterna del vàter mitjançant un senzill sistema de fontaneria. Només cal desviar els baixants dels desaigües cap a un dipòsit d’aigües grises, on gràcies a un sistema de filtres que permet retirar els sòlids i fer un petit tractament de depuració, les podem recuperar per omplir les cisternes.

cisterna

Eficiència, sentit comú i responsabilitat. Aquestes són les claus per aconseguir estalviar aigua sense renunciar a cap dels seus usos. I si creus que l’estalvi que pots aconseguir és poc recorda aquesta imatge: cada vegada que tires de la cadena del vàter consumeixes 40 ampolles de plàstic petites (250 ml).

Deixa un comentari