25 maig, 2017

Del riu al got

Mònica Usart, meteoròloga

D’aquí menys d’un mes començarà l’estiu. I quan estem a les portes d’aquesta estació sempre ens agrada donar un cop d’ull a les reserves d’aigua per veure com es presenta la temporada. Al mes d’octubre passat ja teníem la paraula ‘sequera’ a la boca. Veient com havien estat els últims mesos tot feia pensar que patiríem per l’aigua. A finals de novembre, per això, va arribar el primer gran temporal que ens va portar aigua i neu. A partir d’aquí i fins avui mateix els episodis de pluja i neu que hem tingut han anat omplint els embassaments i ens ha deixat unes bones reserves.

L’estat actual de les conques internes és d’un 87% quan fa un any era del 73%. Per tant, tenim unes bones reserves que ens asseguren una temporada tranquil·la. Pel que fa a la neu, vam acabar el mes de març amb les millors reserves dels últims 5 anys. Tot i això sempre cal ser responsable a l’hora de consumir aigua.

Fa uns dies ens vam desplaçar fins l’ETAP (l’Estació de tractament d’aigua potable) de Sant Joan Despí per saber tots els detalls del seu funcionament. Ens va rebre el seu director, en José Mesa, i en Jordi Martínez, el cap d’operacions de l’ETAP. Ens van portar fins al punt on capten l’aigua del riu, on hi ha una zona de reixes a partir de la qual es recull l’aigua que baixa pel Llobregat, i a partir d’aquí comença tot el procés.

Quantes hores dura el procés?

Si estiguéssim al costat del riu i veiéssim com entra l’aigua a la planta potabilitzadora, i volguéssim beure’ns just aquesta aigua, l’estona d’espera seria diferent segons el cabal que portés el riu. El rang es mouria entre les 4 i les 20 hores.

Per quines fases passa l’aigua captada?

El primer tractament és el primari que consisteix en la decantació i els filtres de sorra. A l’aigua també se li aplica un procés d’afinament, un tractament basat en ozó i carbó, que ens acaba donant una molt bona qualitat. També hi ha l’etapa d’ultrafiltració i la d’osmosis inversa. Aquestes últimes fases són claus per eliminar tot tipus de virus i bactèries i gairebé tots els compostos orgànics i inorgànics que porta l’aigua.

Fa molt temps que existeix l’ETAP de Sant Joan Despí?

Va entrar en funcionament l’any 1955 i des de llavors s’ha anat modernitzant per adaptar-se a les necessitats dels consumidors. Al principi el tractament que rebia l’aigua era bàsicament el dels filtres de sorra. I l’any 2009, per exemple, és quan es va fer una de les últimes grans millores, que va ser d’implementació de les membranes d’ultrafiltració i osmosis. Tot plegat perquè l’aigua surti amb les màximes garanties sanitàries. Això fa que sigui una de les plantes més avançades d’Europa pel que fa a la tecnologia.

La meteorologia influeix en el funcionament de la potabilitzadora?

Sí, és un dels factors que modifica la manera de treballar de la planta potabilitzadora. Quan plou molt i hi ha riuades l’aigua arrossega i remou fàcilment tot el que troba pel camí. Això fa augmentar clarament la seva terbolesa i en dificulta el tractament. En aquest cas aturen la captació de l’aigua superficial i s’abasteixen dels pous. Per tant la potabilitzadora sempre està en marxa.

Si plou a la capçalera del riu la planta no es veu afectada, ja que l’aigua que baixa amb força des del naixement del Llobregat es troba amb el pantà de la Baells que llavors regula el cabal del riu. Si aquestes pluges fortes descarreguen des de la Baells en avall, aleshores és quan es nota aquesta aigua més tèrbola i es para la captació, ja que és impossible tractar aquest aigua.

Fixeu-vos, doncs, que el camí que segueix l’aigua des dels núvols fins a les nostres aixetes és llarg i laboriós. Quan ens dutxem, rentem els plats o ens posem un got d’aigua cal ser conscients de la feina que hi ha darrere i fa que l’aigua sigui potable.

Deixa un comentari