8 juny, 2017

La importància dels oceans va molt més enllà

Francesc Mauri, meteoròleg

Fa gairebé 4 anys, quan vam iniciar el programa MeteoMauri a Catalunya Ràdio, em vaig plantejar que parlaríem del temps, de la neu, de les escapades, del medi ambient, del camp i de la ramaderia, però també del mar. Els mars i oceans són, molt probablement, els grans oblidats de la societat i convé que n’estiguem pendents. Per exemple, els corrents oceànics són grans corretges transmissores d’aigua calenta o freda que condicionen el clima de les regions pròximes. Europa occidental rep, gràcies al corrent del Golf, aigua calenta procedent del Carib i que remunta fins a les costes noruegues. Es tracta de “l’estufa” que fa que tinguem una temperatura substancialment superior a la d’altres territoris, com ara la costa est del Canadà o els EUA. Per això Nova York és bastant més freda que Barcelona, tot i estar a la mateixa latitud. És per aquest motiu que els mars i oceans són una font de riquesa animal i vegetal incalculable.

Fa poques setmanes, en una entrevista que vaig fer a l’Agustín Sánchez-Arcilla, expert en Enginyeria Marítima, ens explicava que era fonamental que la vegetació; les plantes, a dins de l’aigua i a les platges, fixessin la sorra. D’aquesta manera, els temporals no se l’emporten tant. Precisament en una entrevista encara més recent, al director de la revista Descobrir, ens explicava la importància d’una planta com la Posidònia. Jo mateix vaig quedar sorprès. Importantíssima per a la fixació de la sorra, però capaç d’engolir tres vegades més quantitat de CO2 per hectàrea que les tan reivindicades selves tropicals. Vaja, un autèntic embornal dels gasos d’efecte hivernacle. Una esperança per mirar de compensar l’excés de CO2 a l’atmosfera.

Rocks in the Mediterranean Sea with horizon

Fa poquet també, parlant amb el Salva Manera, un pescador i pallasso del Cap de Creus, reivindicava la necessitat d’educar a la població en el respecte mediambiental, com la necessitat d’evitar que qualsevol residu vagi a parar al mar. Edmaktub, una associació sense ànim de lucre, dedicada a la investigació del medi marí a la costa catalana i, en especial, als cetacis del Garraf, ha detectat desenes de balenes i centenars de dofins. Un tresor que, potser, vol dir que encara hi som a temps. Els oceans i mars, però, no entenen de fronteres i calen respostes a nivell mundial.

Deixa un comentari