22 juny, 2017

Les rutes de l’Aigua de Barcelona
(IV) De la Font del Gat a la Font Màgica de Barcelona

  • Les fonts del Parc de Montjuïc

 

Els jardins de Laribal

Els jardins de Laribal són una de les perles del parc de Montjuïc, on passejar és una autèntica delícia. La naturalesa i l’aigua que baixa per les cascades i llisca delicadament són la bellesa d’aquests jardins. En aquest jardí s’hi troba la famosa Font del Gat.

La Font del Gat

Aquesta font, situada en una zona de jardins i escalinates de Montjuïc, és molt reconeguda per la sardana “Baixant de la Font del Gat”, popular a principis del segle XIX. La font presenta un brollador amb la cara d’una felí i està feta de pedra tosca. Aquesta, s’emmarca dins dels jardins de Laribal, que ocupen la zona que va des de la part més alta dels jardins, fins al passeig de Santa Madrona.

La Font Trobada

Al Calaix de Sastre (1778) del Baró de Maldà apareix per primera vegada la Font Trobada, qui relatava el descobriment d’aquesta font de la muntanya de Montjuïc. Cal esmentar que el cronista Josep Fiter i Inglés, abans de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888 la va considerar com un dels punts més encisadors de la capital.

La Font dels Tres Pins

Si continuem al Parc de Montjuïc i ens dirigim cap a la Fundació Miró, veurem unes escales de pedra que s’enfilen a dreta i esquerra. Si optem per aquesta darrera, arribarem a una zona amagada poc coneguda per la gent, que ens durà a un camí que ens dirigirà cap a la font. De fet, aquesta rep aquest nom pel bosc que l’envolta, on hi destaquen tres pins.

  • Anella Olímpica

L’espai i les instal·lacions esportives ubicades a Montjuïc, i que van ser remodelades en motiu dels Jocs Olímpics del 1992, reben el nom d’Anella Olímpica. Cal destacar que l’aigua impregna diversos punts de l’Anella Olímpica, especialment a la terrassa del segon nivell, que condueix els visitants al Palau Sant Jordi, a través d’una plaça amb cascades d’aigua i una zona enjardinada que presenta un canal d’aigua.

  • Font Màgica i recorregut aigua des del Museu Nacional de Catalunya

La Font Màgica, obra de l’enginyer Carles Buigas, va ser creada el 1929 en motiu de l’Exposició Universal i és la font ornamental més gran de Barcelona. Aquesta constitueix l’element principal del conjunt de cascades i llacs de l’eix que va des del Palau Nacional fins a la plaça Espanya. La font, presentada com un espectacle turístic en moltes guies de Barcelona, ofereix una exhibició que combina música, moviment i jocs de llum amb més de 50 variants.

Si no et vols perdre els espectacles de la Font Màgica, visita aquest enllaç.

  • Font Plaça Espanya

I acabem el recorregut a la Plaça Espanya! Ideada per l’arquitecte Josep Maria Jujol, la font és un gran homenatge a l’aigua. Van ser molts els escultors que van participar en la seva decoració, com Miguel BlayFrederic Llobet o els germans Miquel i Llucià Oslé. Si observes cadascun dels seus racons, veuràs que cada element cobra un significat diferent. Entre d’altres, la font simbolitza els rius que desemboquen als tres mars que envolten la Península Ibèrica: l’Ebre, el Guadalquivir i el Tajo. Tots aquests components fan d’aquest punt una de les imatges més emblemàtiques de la ciutat.

Deixa un comentari