29 juny, 2017

140 litres d’aigua

Xavi Coral, periodista

Entres en una cafeteria, t’asseus en una taula i demanes un cafè. El cambrer se’n va darrere la barra, fa funcionar la màquina, omple la tasseta amb el beneficiós líquid negre, la planta sobre un platet, hi afegeix un sobre de sucre i una cullereta. Te’l serveix a la taula. Ha trigat quatre minuts. Ha gastat 140 litres d’aigua. No, no cal que rebobinis per buscar la trampa.

Absolutament tot el que consumim ha necessitat aigua en el seu procés de fabricació. Des del cafè que bevem fins a la roba que vestim passant pel cotxe que conduïm i el llibre que llegim. És el que s’anomena “petjada hídrica”. El cafè n’és un bon exemple. Per arribar a omplir la teva tasseta de 70 mil·lilitres ha calgut que abans, segurament a l’altra banda del món, algú hagi necessitat 140 litres d’aigua per fer créixer la planta del cafè, per recollir els grans, per torrar-los, moldre’ls i empaquetar-los. Que tu puguis començar a funcionar cada matí té un cost d’aigua. No et sentis culpable. Per no deixar petjada hídrica hauries de viure despullat dins d’una cova, alimentar-te només d’allò que et proporcioni la natura i beure l’aigua de la font o de la pluja. Ara bé, això no vol dir que no calgui ser-ne conscient i que sempre que puguem intentem evitar malgastar aigua. A casa podem estalviar molta aigua només estant una mica més atents als nostres moviments però, a l’hora de consumir qualsevol producte també.

A cup of latte, cappuccino or espresso coffee with milk put on a wood table with dark roasted coffee beans

Cada cop hi ha més empreses compromeses a reduir la seva petjada hídrica. Si consumim els seus productes estarem estalviant aigua, també. Els consumidors tenim més força de la que pensem i, amb les nostres accions, cada cop que triem un producte, estem recompensant també una manera de fer i una sensibilitat determinada.

Com deia el mític Capità Enciam a Tv3, “els petits canvis són poderosos”. No és només un bon eslògan sinó que és una veritat com un temple, però ens l’hem de creure. Tenim al nostre abast fer que el nostre món sigui més sostenible. No s’hi val a repenjar-se en la fatalitat que tot passa lluny de les nostres petites mans. Tots som actors en aquesta pel·lícula i, afortunadament, ningú ens ha escrit el guió. L’escrivim nosaltres cada dia i podem fer que sigui un paper responsable també en el consum d’aigua. Una bona manera de deixar petjada en el nostre món és justament reduint la petjada hídrica.

I ara ja et pots prendre el cafè abans que es refredi. Seria una pena haver malgastat 140 litres d’aigua.

Deixa un comentari