13 juliol, 2017

150 anys de la història de l’aigua a Barcelona

Fèlix Riera, codirector de Hänsel* i Gretel*

La superfície sembla destinada a la contemplació. És una superfície vermellosa. La sonda MRO situada a Mart va detectar unes taques que podrien ser aigua líquida. Per fi la hipòtesi que en algun planeta pogués haver-hi vida o n’hi hagués hagut sembla estar cada vegada més a prop. Alçar els nostres ulls al cel i projectar l’esperança de trobar respostes en un altre planeta; respostes que ajudin a garantir la supervivència del nostre.

Aquest mateix cel que va veure a Adrià, a Sèneca o a Sòcrates abans que a nosaltres. Però amb una diferència: mentre ells miraven al cel per interrogar-se sobre el seu destí, nosaltres ho fem per tenir respostes sobre el futur de la nostra espècie. En aprofundir sobre la notícia que Mart pot tenir aigua en grans quantitats arribem a la conclusió de l’important que és l’ús intel·ligent, solidari, i eficient de l’aigua a la Terra. L’aigua descoberta a Mart ens situa davant la importància de projectes com el d’Aigües de Barcelona que ha aconseguit, al llarg de cent cinquanta anys i gràcies a l’esforç de centenars de professionals, traçar el camí mostrant un decidit compromís per donar sentit a l’aigua tant des del punt de vista empresarial com social.

318 CONSTRUYENDO EL DEPOSITO DE SANT PEDRO MARTIR
Construcció dipòsit d’agua a Sant Pere Màrtir 1910

La novel·lista Nancy Houston, en el seu llibre L’espècie fabuladora, planteja la suggestiva idea que la ficció, narrar, és una funció elaborada i realitzada per l’ésser humà per garantir la seva supervivència. Els cent cinquanta anys d’Aigües de Barcelona no són només resultat de càlculs tècnics, econòmics i mediambientals, sinó que també són fruit de la fabulació dels individus al llarg de la història, sobre ella i el seu futur, de la mateixa manera que ho fan els científics sobre la possible vida en altres planetes.

El simple fet de remuntar en el temps implica ascendir sobre el llit del riu de la Història de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. En una celebració tot són dates: l’any 1867, quan es crea a la ciutat belga de Lieja La Compagnie des Eaux de Barcelona; l’any 1919, quan la companyia passa a mans espanyoles. Avui, Aigües de Barcelona dóna servei a Barcelona i a 22 municipis de l’àrea metropolitana. Dates que arriben a establir les fites i donar sentit als objectius assolits però que no arriben, en molts casos, a aconseguir establir per què s’avança en la història i com es contribueix a això.

nº 404 Distribucio sagrada familia
Canalització a l’avinguda Gaudí 1927

Vist des de fora, Aigües de Barcelona ha aconseguit mantenir 3 constants: l’aposta per una innovació compromesa amb el medi ambient, la millora dels serveis destinats als ciutadans i municipis i aconseguir una inversió intensiva per millorar, dia a dia, la gestió integral de l’aigua. En un moment on algunes empreses japoneses i de Hong Kong han integrat a robots en el seu consell d’administració; un moment en què es preveu que hi haurà un milió de sensors connectats a Internet, el 2025; que tindrem el primer mòbil implantable disponible comercialment, són ja realitats, els cent cinquanta anys d’Aigües de Barcelona ens recorden que el futur ja està entre nosaltres, però l’evolució només tindrà sentit si som capaços de no oblidar i tenir sempre present la nostra història.

Deixa un comentari