3 agost, 2017

Si vols aigua, cuida el bosc

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

El passat 17 de juny, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera 2017, coneixíem una dada demolidora. Segons les investigacions del Programa d’Acció Nacional contra la Desertificació (PAND), el 70% de la superfície d’Espanya es veu afectada per aquest procés a causa d’una mala planificació agrícola i a la sobreexplotació dels recursos naturals, especialment de l’aigua.

L’investigador Jaime Martínez Valderrama, de l’Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC a Almeria, explicava la diferència entre desert i desertificació: Los desiertos son ecosistemas fruto de condiciones de extrema aridez, mientras que la desertificación es un proceso provocado por la mala planificación de los recursos naturales debido a intervenciones humanas inadecuadas.

Una de les eines principals en la lluita contra els processos de desertificació a Espanya, abans que es facin irreversibles, és cuidar i protegir millor la nostra superfície forestal, reforestant les zones afectades pels incendis amb espècies autòctones, més adaptades a la climatologia i a la disponibilitat d’aigua. Perquè, contràriament al que es pensa, el bosc no és un devorador d’aigua, sinó un productor de pluja i el millor conservador de brolladors.

View of Delte of LLobregat.Barcelona.Catalonia.Spain
Delta del LLobregat

Plantar arbres és una bona estratègia per reduir la sequera i frenar la desertització. Però no només plantar-los, sinó cuidar-los i fer el seguiment oportú a través d’un gran pla nacional que permeti sanejar els nostres boscos i substituir les grans extensions d’espècies invasores com l’eucaliptus, gran consumidor d’aigua i propagador d’incendis, per espècies autòctones com el roure, l’alzina o la surera, amb una capacitat més gran de resistència davant dels canvis que han de venir.

Per tot això, si volem assegurar-nos la companyia de l’aigua, hem de començar a cuidar millor el bosc.

Deixa un comentari