10 agost, 2017

L’aigua de qualitat per a la biodiversitat

Per tenir cura de l’aigua és necessari cuidar la biodiversitat i la natura. Francesc Mauri entrevista a Clara Rovira, responsable de biodiversitat d’Agbar, al seu programa Meteoambient per parlar sobre les accions que es poden fer per conservar el medi ambient i conscienciar a la població de la seva importància. L’observació de l’ornitologia com a aproximació a la natura és el tema principal, i mitjançant el programa BiObserva ja s’han observat 145 espècies diferents!

Francesc Mauri: L’aigua i un país ric en biodiversitat són sinònims.

Clara Rovira: I tant, per això justament podem dir que som una de les poques empreses que tenim un responsable de biodiversitat, perquè l’aigua és vida, l’aigua va lligada a la biodiversitat i aleshores sí que veiem un gran compromís per poder fer coses per la seva conservació.

F.M.: És a dir que no és només vendre un producte, sinó que és ser conscient que si aquest bé col·lectiu que és l’aigua, (…) és un valor que s’ha de conservar, s’ha de vetllar i, per tant, ha d’estar a dalt de tot de l’escalafó d’aquesta companyia d’aigües.

C.R.: Sí, a més no només l’aigua suporta la vida en el planeta, sinó que a través d’aquesta vida que està lligada a l’aigua tenim molts beneficis per les persones i ens suporta molts dels serveis que obtenim de la natura. Tot va molt relacionat: no només vetllem per tenir aigua; sinó per unes ciutats que tinguin una millor qualitat de vida, que ens ajudin a afrontar aquest canvi climàtic que ha de venir… Diguéssim que conservar la biodiversitat a través de la conservació del recurs de l’aigua i dels seus ecosistemes associats ens aporta molts beneficis.

Jose Luis Gallego: El concepte de biodiversitat associada a l’aigua és com el concepte de transparència; no entenc una aigua que no sigui envoltada de biodiversitat. Una companyia d’aigües moderna que vulgui estar al segle XXI, que vulgui ser capdavantera, ha de dedicar una atenció especial a mantenir la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics i vetllar per la seva conservació. (…) Els rius són les venes i les artèries del nostre país, i l’aigua és la seva sang, de manera que igual que quan anem al metge ens fem un anàlisi de sang per veure com està el nostre organisme, per saber com està el país s’ha de fer un anàlisi d’aigua, i mai s’ha estat tan bé com ara. (…) És important que hi hagi aquesta àrea dedicada al manteniment de la biodiversitat i que la Clara ens pugui explicar què s’està fent des d’aquesta àrea.

C.R.: Sí, tens tota la raó en el que dius. Per nosaltres és una oportunitat i ho hem de tenir integrat, no és només dir que tenim fons de responsabilitat corporativa, és anar més enllà i integrar-ho en el nostre dia a dia. Integrar aquest vector de biodiversitat en les nostres operacions i entendre que la natura, els ecosistemes, formen part del cicle de l’aigua, i la nostra activitat no acaba en la tractació de l’aigua. Quan depurem una aigua i la tornem al riu hi ha un procés de depuració natural, i la nostra feina no acaba a la depuradora, acaba en què puguem implicar i involucrar la gestió de la vegetació per fer funció d’autodepuració.

J.L.G.: I què esteu fent en aquest sentit per promoure el coneixement? Com ho feu perquè la gent entengui que bona part de la qualitat ambiental dels nostres ecosistemes està associada a l’ús que en fem de l’aigua i a la càrrega tòxica de les nostres aigües residuals?

C.R.:  Això no és una novetat. Així com puc dir que el vector biodiversitat en un departament en concret és una novetat, l’educació ambiental no ho és. Això el grup ho porta des de sempre i sempre s’ha promogut, aquest respecte pel recurs de l’aigua, fer-ne un ús eficient, veure la importància que té el medi natural… Això és una activitat lligada a l’educació ambiental, a les visites a instal·lacions que fem, als programes educatius, al que es divulga a través del museu de l’aigua, etc. Tot això va lligat a aquesta part d’educació ambiental que és també una part responsable dins de la nostra activitat.

IMG_1113
Clara Rovira i Francesc Mauri al Programa Meteoambient

F.M.: Què me’n dieu de l’ornitologia, dels ocells i del medi aquàtic?

C.R.: Nosaltres dins d’Agbar hem vist que el tema dels ocells és una forma d’atraure la gent cap a la natura. Hem aprofitat això per veure com sensibilitzar a la gent interna, als treballadors, amb el tema de la natura, la biodiversitat i tot el que tenim en el nostre entorn, més enllà de l’eficiència energètica, dels residus, que ho tenim molt integrat. Hem llençat recentment un programa de voluntariat ambiental corporatiu basat en la ciència ciutadana, on els treballadors poden reportar, a través d’una plataforma web o d’una app, l’observació d’aus que hi ha a les seves instal·lacions. Ens hem basat en 20 aus indicadores, per a les quals es forma als treballadors en una sessió amb la identificació d’aquests ocells i, a partir d’aquí, ells van introduint dades de les observacions que fan. A més a més és públic i ho pot veure qualsevol persona.

F.M.: Veig que la motivació cap als treballadors és important (…). Com a grup, tenir als treballadors actius i implicats en tot el que és de responsabilitat mediambiental i social és important.

C.R.: Sí, ho considerem molt important. Fa poc també juntament amb aquest BiObserva hem llençat tot un programa de voluntariat corporatiu d’altres tipus en què els treballadors hi poden participar.

Per escoltar el programa complet, fes clic a l’enllaç

Deixa un comentari