7 setembre, 2017

Les granotes del pantà de Vallvidrera

Jose Luis Gallego , divulgador ambiental

El petit pantà de Vallvidrera és un lloc ideal per gaudir de la naturalesa de l’aigua d’una manera còmoda i agradable. Ideal per visitar amb la família o en grup d’amics, aquest modest embassament és un dels racons més bonics del Parc Natural de la Serra de Collserola.

S’hi pot accedir còmodament en transport públic des del centre de la ciutat i ofereix una ruta de naturalesa especialment atractiva pels amants dels amfibis, sobretot ara que s’acaba d’estrenar la bassa refugi que el Consorci del Parc ha creat a la cua del pantà.

L’objectiu d’aquesta instal·lació és recuperar les espècies d’amfibis autòctons com el tritó verd i palmat, la salamandra, els gripaus comú, tòtil, corredor i d’esperons, el gripau clapat o la preciosa granota meridional o reineta, la població de la qual havia patit un greu descens en els últims anys a causa de la mala costum de la gent d’alliberar espècies invasores al pantà com la tortuga de Florida.

IMG-20170219-WA0022

Les tortugues de Florida aconsegueixen adaptar-se perfectament a les condicions que els ofereix el pantà, però actuen com predadors implacables en l’entorn, eliminant a les nostres espècies autòctones, convertint-se en plaga i alterant greument l’equilibri de l’ecosistema aquàtic.

Per tot això cal insistir a apel·lar a la col·laboració ciutadana. Per favor, no s’ha d’alliberar mai de la vida a cap animal a l’entorn natural. Per petit i inofensiu que sembli. Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) les espècies invasores constitueixen l’amenaça més gran a la biodiversitat del planeta.

Els amfibis del pantà de Vallvidrera representen un dels principals tresors naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola, i la seva conservació depèn també del nostre compromís. Visitin el parc, acudeixin per gaudir de la bellesa del pantà però, si us plau, no alliberin a la seva mascota, aquella de la que ja s’han cansat i mai haurien d’haver comprat.

Deixa un comentari