14 setembre, 2017

La reutilització de l’aigua: un recurs per explotar

L’aigua és un bé que requereix ser tractat amb cura, sobretot per la manca que n’hi ha i la importància que guanya amb els efectes del canvi climàtic. Francesc Mauri, al programa Meteomauri, entrevista a Jordi Vinyoles, director de l’Àrea de Sanejament i Nous Usos del Grup Cassa, i a Albert Teuler, Cap de Planificació de Projectes i responsable d’aigua regenerada. La reutilització de l’aigua permetria abastir molts usos diferents i no malmetre aquest recurs tan escàs!

Francesc Mauri: Tenim un recurs, un pantà ocult al qual la societat no li treu el partit que li hauria de treure.

Albert Teuler: Tota la raó, resulta que la nostra planta d’El Prat, la seva producció anual, és una mica menys que la del pantà del Baells. Es tractaria de disposar d’un recurs com si fos la Baells.

F.M: Això està a la desembocadura del Llobregat. Aquesta aigua va cap al mar?

A.T.: Sí.

Jose Luis Gallego: El que està passant a El Prat és que no només és per a les persones, sinó també pel manteniment dels ecosistemes.

A.T: Una de les possibilitats seria un aprofitament mediambiental. Durant uns anys s’ha estat aportant aigua als aiguamolls del Delta, però des de fa un parell o tres d’anys aquesta aportació s’ha acabat. Una altra que es feia, que era per controlar la intrusió salina als pous del Delta del Llobregat, en aquest moment és testimonial. No estem aprofitant.

F.M.: Per què no es fa tot això? Val diners aquesta aigua?

A.T.: Es tracta de traves administratives. En aquest sentit, les instal·lacions les tenim en plenes condicions i capacitat per poder funcionar, però no ho estem fent perquè ens falten les pertinents autoritzacions i altres tràmits administratius que estan aturats.

J.L.G: Aquesta aigua multiplicaria la biodiversitat d’aquest Delta i permetria mantenir uns ecosistemes que ara mateix estan patint. És un problema que, una vegada més, ens trobem amb que tenim la tècnica, la tecnologia, el coneixement, etc., però els problemes venen en qüestió de papers. Això canviarà, oi?

A.T.: Desitgem que sí.

F.M.: Al Grup Cassa es treballa en aquesta reutilització de recursos, i n’hi ha dos exemples: el metro de Sabadell, aquestes cinc estacions que s’han posat en marxa i han utilitzat aigua regenerada, i el polígon del IKEA en què hi ha una doble xarxa de distribució: l’aigua del lavabo és reutilitzada.

Jordi Vinyoles: Es tracta d’un bon maridatge: l’ajuntament de Sabadell fa quinze anys es va posar en contacte amb la companyia per tal de preservar recursos. Poc a poc es van començar a utilitzar recursos que havien quedat en desús, com ara un pou que tenia els nitrats massa alts i no era apte pel consum humà, però sí per regar. S’han anat afegint elements que alimenten una xarxa de distribució que inicialment va començar nodrint els parcs públics de Sabadell i, posteriorment, en els nous polígons es dóna l’opció al promotor que utilitzi algun sistema d’estalvi d’aigua en la seva construcció, com un aprofitament d’aigües pluvials o d’aigües grises, així com una doble xarxa de distribució.

F.M.: IKEA fa servir aigua pluvial pròpia, i establiments de Sabadell fan servir l’aigua regenerada directament. És a dir, l’aigua del vàter, per exemple, ve de la depuradora de Sant Pau de Riusec.

J.V.: Exacte.

F.M.: Albert, en aquesta fàbrica d’aigua que teniu, quins usos, al voltant de El Prat i altres llocs de Catalunya, podrien abastir?

A.T.: Podrien ser usos industrials, per neteja de carrers, per neteja de vehicles, per ús agrícola, fins i tot recreatiu també com ara regar camps de golf, i els dos aspectes importants, que són els mediambientals: per una banda injectar aigua als pous que preserven l’aqüífer del Llobregat i, per una altra banda, l’aigua que va dels aiguamolls o que va a restituir els cabals del Llobregat. (…)Tot són avantatges, malmetre aquest recurs és una autèntica llàstima.

J.L.G.: L’ús de l’aigua regenerada no hauria de generar debat, requereix acció!

Per escoltar el programa complet, fes clic a l’enllaç.

FullSizeRender
Albert Teuler, Jose Luis Gallego, Francesc Mauri i Jordi Vinyoles al programa Meteomauri parlant de reutilització de l’aigua.

Deixa un comentari