2 novembre, 2017

L’aigua de tardor no arriba

Mònica Usart, meteoròloga

La tardor d’aquest any està sent atípica. De fet és la tendència dels últims anys. Costa que arribi la pluja i que les temperatures vagin baixant. Sí que a principis de setembre la tardor es va insinuar però va durar ben poc. Les temperatures s’han mantingut especialment altes, amb pic més propis de l’estiu. D’aigua tampoc n’anem sobrats. Des de la primavera, l’únic episodi de pluja destacable i generalitzat a tot Catalunya va ser el dels dies 18 i 19 d’octubre. Es van acumular quantitats d’entre 50 i 100 l/m2 en molts casos.

Tot i que va ser un temporal d’aigua molt benvinguda, mirant posteriorment el nivell dels embassaments, no han augmentat gaire. L’aigua caiguda a les capçaleres dels rius no va ser prou i, a banda d’això, els boscos amb set d’aigua des de feia mesos en van absorbir una gran part. El nivell dels embassaments de les conques internes, que abasteixen la zona més poblada del país, és a dir els voltants de la ciutat de Barcelona, estan a un 53% de la seva capacitat. Situació força semblant a la que estaven abans de l’episodi de pluges. I si ho comparem amb la mitjana dels últims 10 anys, que ronda el 69%, està clarament per sota. És imprescindible, doncs, que arribin nous temporals de pluja.

S’espera aigua a curt termini?

Després d’un final d’octubre marcat pel sol i la calor atípica, si mirem els mapes dels pròxims dies podem veure com s’insinua un canvi de tendència i podrien arribar algunes pluges i més fred.
Si mirem més enllà i agafem la previsió de tot el mes de novembre (l’últim mes de la tardor meteorològica) aleshores veiem que s’espera un mes humit al Pirineu, punts del Prepirineu i de la Catalunya central. A la resta la pluja recollida durant el mes de novembre es preveu que estigui dins de la mitjana. Per tant haurien d’arribar les pluges, segons aquests mapes mensuals que elabora cada any la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

I si mirem les temperatures, pinta que es mantindran a la banda alta i estaran per sobre de la mitjana.

I l’hivern com serà?

Pel que fa a la pluja sembla que serà un hivern normal. Amb les quantitats pròpies de l’estació. Ni més ni menys pluja. En el cas de la ciutat de Barcelona, per exemple, s’haurien d’acumular durant els 3 mesos uns 130 l/m2.
Pel que fa a la temperatura sembla que es mantindrà per sobre de la mitjana, seguint una mica la tendència que es va repetint a escala mundial els últims anys. Aquestes previsions cal agafar-les amb pinces, perquè encara no estan prou evolucionades, però de moment són les úniques de què disposem. Encreuem els dits doncs perquè arribi la pluja al minut 90 del partit, com va passar l’any passat, i evitem que es faci més freqüent la paraula ‘sequera’.

Deixa un comentari