5 desembre, 2017

Consum responsable, sempre!

Mònica Usart, meteoròloga

La tardor meteorològica ha acabat. Hem tancat els mesos de setembre, octubre i novembre i ens hem quedat amb un mal gust de boca. L’aigua que a casa nostra arriba durant la tardor, no ho ha fet, no només a Catalunya sinó pel que fa a tota la Península. Els embassaments de les conques internes catalanes han baixat per sota del 50%, fet que no passava des de la famosa sequera del 2007-2008. Això ha fet activar les alarmes per garantir les demandes dels ciutadans.

I és que si ens parem a pensar, la gran majoria no canviem el nostre dia a dia davant d’una situació com aquesta. Nosaltres continuem fent i consumim l’aigua que considerem necessària per viure. Hi ha gent que sempre en fa un consum responsable i d’altres que potser no són tan conscients d’aquest bé tan preuat.
Des del Centre de Control Operatiu d’Aigües de Barcelona se segueix quin és el consum a cada instant. A partir d’aquí es poden avançar a la demanda de prop de 3 milions de persones, ja que aquesta no és homogènia tot el dia. Gràcies a aquestes dades s’ofereix un servei adequat.

Quin és el consum durant un dia?

• De 24 h a 06 h del matí:

Des del Centre de control es poden veure clarament els bioritmes de la ciutat, els moments que hi ha més moviment en relació al consum d’aigua. Durant la nit hi ha una baixada clara. Enganxa les hores en què una gran part de la població està dormint.

• De 06 h a 08 h del matí:

És el moment en el qual el consum d’aigua es dispara. Les ciutats es desperten i es dutxen, es renten la cara, van al bany… En aquest moment hi ha un pic d’entre 9.000 i 10.000 l/s.

• De 08 h a 13 h del matí/migdia:

En aquest moment es veu un descens que ens mostra com el moment de consum màxim del dia ha passat però tot i això l’activitat diària laboral i el moviment de les indústries manté un ús important de l’aigua.

• De 13 h a 15 h del migdia:

En aquest moment es veu de nou una pujada coincidint amb l’hora de dinar. Quan es cuina i es renten els plats.

• De 15 h a 18 h de la tarda:

De nou es produeix un descens, coincidint amb el moment del dia en què tot es comença a aturar per tornar cap a casa.

• De 18 h a 21 h de la tarda/vespre:

Es repeteix de nou una pujada que concorda amb el moment que la majoria de la població arriba a casa, s’activen les dutxes del vespre, es fa el sopar, es renten els plats i es fan totes aquelles activitats d’abans d’anar a dormir. Aquest és el moment de consum màxim dins de les llars.

I aquest consum és molt o és poc?

Si comparem el consum diari de Barcelona amb el d’altres ciutats europees, podem veure com és un dels llocs on es consumeix menys aigua per persona i dia.

Mentre que a Barcelona es consumeixen 101 litres per persona i dia, a Madrid se’n consumeixen 131. I si anem a buscar el punt en què es consumeix més aigua dels esmentats en el gràfic, seria Oslo amb 197 litres per persona i dia.
Si això ho comparem amb la pluja mitjana acumulada en un any, també podem veure que en el cas d’Oslo, la precipitació que es recull en un any normal ronda els 878 mm (la més alta de les ciutats europees analitzades) i en el cas de Barcelona és d’uns 600 mm. Per tant, tot i que en un indret el consum és més gran que a l’altre, l’aigua acumulada per la pluja també és superior.

Davant de tot plegat, hem de tenir clar que hi ha factors que nosaltres no podem controlar, com és el cas de la falta de pluja, però sí que podem fer un consum responsable cada dia per no malbaratar aigua. Ho hem de fer des que ens llevem fins que anem a dormir, sigui primavera, estiu, tardor o hivern, i no només quan els mitjans de comunicació ens alerten de l’arribada d’un moment crític. Si ens avancem i no malbaratem, les restriccions trigaran més a arribar.

Deixa un comentari