14 desembre, 2017

Una sequera històrica

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

Estem travessant una de les pitjors sequeres dels últims trenta anys. Les reserves d’aigua en l’àmbit estatal han tornat a caure aquestes últimes setmanes, deixant els embassaments per sota del 37% de la seva capacitat total. Altrament, des de principi d’any ha plogut un 30% menys del que ha estat habitual en les tres últimes dècades.

Per comunitats autònomes la més afectada per la sequera és La Rioja, on els embassaments es troben al 13% de la seva capacitat total.Castilla-La Mancha i Región de Múrcia les reserves d’aigua embassada tot just superen el 17%. A la Comunitat Valenciana els embassaments estan al 23% i a Cantabria al 29%, la mateixa proporció que a Castilla y León.

Les reserves a Navarra ronden el 33%, el 35% a Andalucía i el 40% Galicia. I és que aquesta sequera està colpejant molt especialment al nord-oest peninsular. A Catalunya les reserves dels embassaments estan al 54%: gairebé 10 punts per sota de la mitjana de la dècada tot i que millor que l’any passat per les mateixes dates, quan els pantans estaven al 52%.

L’embassament de la Baells es troba al 51% de la seva capacitat i fa un any estava al 76%. Dades de l’Agència Catalana de l’Aigua 13/12/2017

Més dades per a la reflexió. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha qualificat l’últim any hidrològic, el comprès entre l’1 d’octubre de 2016 i el 30 de setembre de 2017, com a molt sec, registrant un descens significatiu de les precipitacions. Les pluges han estat un 14% inferior al normal, amb un registre mitjà de 550 litres per metre quadrat, gairebé cent litres per sota del que hauria estat normal.

Una situació que no apunta millora, ja que les perspectives de la mateixa AEMET per a l’any pluviomètric 2017/2018 no són gens optimistes. De moment el mes d’octubre ha estat el més sec i el segon més càlid en el que portem de segle, mentre que novembre, considerat pels meteoròlegs com el mes més plujós de l’any, pot arribar a ser inclús pitjor que l’anterior, amb anomalies com la registrada a la ciutat de Madrid, on quan faltaven dos dies perquè acabés el mes de novembre no havia plogut ni un de sol.

Amb tot, els pronòstics indiquen que aquesta serà una de les tardors més càlides i més seques de les últimes dècades, de manera que, o tenim un hivern especialment plujós i compensa ràpidament el dèficit de precipitacions, o la sequera que estem patint pot continuar batent rècords històrics i generant noves i pitjors situacions de conflicte per accedir a l’aigua.

Deixa un comentari