19 desembre, 2017

El Delta del Llobregat, la memòria i el seu futur

Fèlix Riera, codirector de Hänsel* i Gretel*

Una de les conseqüències directes dels problemes mediambientals que assolen el món és la necessària preservació, divulgació i difusió d’aquells espais naturals complexos en la seva biodiversitat i rics en mostrar el pas del temps sense agitació i excitació. Un d’aquests espais complexos és el Delta del Llobregat.

El seu paisatge s’ordena en funció de la naturalesa i no de la construcció; els seus paratges obliguen els seus habitants a una contínua reflexió sobre la necessitat de defensar-lo, però també valorar la seva projecció com a lloc únic i singular. L’escriptor i economista Lluís Boada adverteix que cada passatge que perdem ens enfonsa en la desmemòria, ens debilita, ens allunya del que som i del que hem estat. Però si el Delta del Llobregat provoca una gran atracció, és perquè quan passegem en els seus laberints d’aigua i terra, albirem la trobada amb el riu o ens deixem balancejar pel vent i el vol de les aus, prenem consciència del que perdríem si aquest hàbitat també ho deixéssim en mans de l’especulació, dels nostres interessos immediats.

Un equilibri inestable que adquireix més significat a l’estar envoltat de grans ciutats com Barcelona, ​​l’Hospitalet de Llobregat o el Prat de Llobregat, que fan que la seva conservació hagi de ser un esforç constant entre les institucions, els ciutadans i les empreses com Aigües de Barcelona que amb la seva depuradora ajuda a conservar un hàbitat clau per al desenvolupament i la identitat de les ciutats. Més de 360 ​​espècies d’aus, mamífers, rèptils, peixos autòctons i una gran varietat de vegetació, dunes i platges verges componen el paisatge del Delta.

La planta depuradora situada al Prat de Llobregat és una de les plantes més grans i modernes d’Europa. Pot tractar 315.000 m3 al dia, que representa l’ús que necessitaria una població amb més d’1.700.000 habitants. Disposa de 6 estacions de bombament; una al Prat, a Cornellà, a Sant Boi i a la Zona Franca, i dues al Port de Barcelona. La depuradora inclou una de les estacions de regeneració d’aigua més importants del món. La qualitat de l’aigua és tan alta que es pot infiltrar a l’aqüífer del Llobregat.

Contemplar des de l’aire aquesta obra d’enginyeria al servei de la protecció del Delta del Llobregat, ens evoca la imatge d’una gran fortalesa que protegeix el llit del riu. Un exèrcit de conduccions i edificis defensant un espai de memòria i vida. El Delta del Llobregat se’ns mostra com la presència d’un temps sense sobresalts, capaç d’advertir-nos el molt que encara podem fer per preservar la seva força natural.

Deixa un comentari