28 desembre, 2017

Reciclar també l’aigua

Jose Luis Gallego, divulgador ambiental

De la mateixa manera que, gràcies a la col·laboració de tots en la recollida selectiva,  els residus ja no són escombraries. Així com que entre tots estem reciclant els seus materials per reutilitzar-los, les nostres aigües residuals poden ser reutilitzades gràcies als moderns sistemes de tractament de les estacions depuradores.

Una opció, la de la regeneració de les aigües residuals, que es presenta com la millor estratègia per garantir-nos l’accés a l’aigua potable i de sanejament, sobretot davant el difícil repte del canvi climàtic: que ens donarà uns períodes de sequera cada vegada més recurrents i severs. Per això és necessari avançar cap a un ús circular de l’aigua.

Actualment disposem de la tecnologia i el coneixement necessaris per recuperar les aigües residuals i retornar-les en òptimes condicions a la llera dels rius en lloc d’abocar als emissaris que les condueixen mar endins. En lloc d’això, les podem enviar aigües amunt de les lleres, a diversos quilòmetres de distància, per millorar el seu cabal i contribuir a la conservació dels ecosistemes fluvials.

L’EDAR del Baix Llobregat té la infraestructura i tecnologia per reaprofitar l’equivalent a 100 piscines olímpiques d’aigua cada dia.

Però no només això. La qualitat de les aigües que s’estan obtenint a les estacions d’aigües residuals més modernes, com la del Baix Llobregat, millora en gran manera la de la mateixa aigua que arriba a les potabilitzadores. Això suposa que, un cop retornades al riu i després d’una completa naturalització i perfecta combinació amb les que condueix el riu, poden ser captades per iniciar el procés de potabilització i ser incorporades de nou al cicle de proveïment.

D’aquesta manera la reutilització es presenta com una oportunitat real per fer front a la sequera d’una manera molt més eficient i econòmica que altres opcions, com ara la controvertida dessalinització. Controvertida perquè es tracta d’una opció amb un alt cost energètic i que genera un augment de les emissions de CO2 causants del canvi climàtic.

Deixa un comentari